• Hopp til primær menyen
  • Hopp til hovedinnhold
God helse Helt naturlig

God helse Helt naturlig

  • Hjem
  • Kurs
  • Tjenester
  • Om
  • Blogg
  • Kontakt
  • Logg inn

God helse blogg

Kurs i kraftkoking og supper, innkoking på glass

Kraftkoking

Den mest vanlige måten å koke kraft og supper på i dag er fra poser eller teninger.
 For å gi kroppen de viktige næringsemner vi trenger bør vi koke kraft av bein og sener fra fisk og dyr. Supper kan vi lage av kraften vi har kokt av grønnsaker. Det kommer selvfølgelig an på hvilken type suppe vi vil lage.
Kraft inneholder masse viktige stoffer som kroppen vår trenger og er noe av den beste supermaten vi kan spise.

Dato for kursstart kommer.

Se mitt gratiskurs om hvordan du koker kraft og hvordan du lager surkål her:

Lagre

Lagre

Kurs i surdeigbakst

SurdeigbakstSurdeigbakst er i full fart inn igjen i flere og flere hjem. Mange ser verdien i det tradisjonelle surdeigsbrødet som gjør at fordøyelsen vår takler kornproduktene bedre. Hvordan kornet blir behandlet før vi spiser det har mye å si for næringsopptaket av maten. Den industrielle måten å bake brød på er ikke optimal for vår tarmhelse. I tillegg er melet, som vi i dag får kjøpt i butikken, behandlet og produsert slik at det inneholder minimalt med næringsstoffer.

Det finnes, mel som er avlet frem etter gamle metoder, som inneholder mye næringsstoffer. Baker vi i tillegg med surdeig, eller langtidshever baksten, takler vårt fordøyelsessystem baksten mye bedre.

På mine kurs lærer du surdeigsbakst med og uten gluten, både i teori og praksis hva og hvorfor surdeigbakst er best for kroppen.

Du får med deg brødet du baker i tillegg til en surdeigsstarter.

Du får også tilgang til nettkurs i surdeigsbakst i tre mnd etter kurset slik at da kan repetere og bake hjemme selv.

Litt om fermentert mat

Våre forfedre visste hvordan de skulle bevare matvarer over lang tid uten å fryse eller hermetisere. Dette ble gjort gjennom en prosess med melkesyregjæring, eller også kalt fermentering.

Hjemmelget surkål
Hjemmelaget surkål.

Melkesyre er et naturlig konserveringsmiddel som hemmer bakteriene som forårsaker råtningsprosessen.

Stivelse og sukker i grønnsaker og frukt omdannes til melkesyre av de mange arter av melkesyreproduserende bakterier. Disse lacto-bakteriene (melkesyrebakteriene) er tilstede over alt, på overflaten av alle levende ting, og det finnes spesielt mange på blader og røtter av planter som vokser i eller i nærheten av bakken.

Når vi behandler grønnsakene riktig og setter i gang melkesyregjæring får vi mange fordeler i tillegg til at matvaren holder seg spiselig i lang tid, over et år. Vi trenger bare å lære teknikker for å styre og oppmuntre deres spredning, og å bruke dem riktig, akkurat som vi har lært å konvertere sukker i druesaft til alkohol i vin.

Kimchi, granskudd, vannkefir og kombucha er alt supermat du lett kan lage selv!

Som med melkesyregjæring av melkeprodukter har melkesyregjæring av grønnsaker mange fordeler utover den enkle måten å bevare. Spredningen av lacto-bakterien eller melkesyrebakteriene i fermenterte grønnsaker øker fordøyeligheten og vitamin-nivåene i maten. I tillegg finner vi mange andre stoffer som er viktig for at alle prosesser i menneskekroppen skal fungere.

Vannkefirkorn og rosiner
Vannkefirkorn og rosiner

Melkesyregjæret mat er supermat!

Går leveren i fistel, bør du ta en tistel!

 IMG_9592Siden jeg ikke kan finne den helsebringende Mariatistelen der jeg bor, plantet jeg i vår økologiske frø av planten.
Nå har jeg satt den ut fra drivhuset og den vokser, om ikke så fort.

En dråpe av Jomfru Marias brystmelk falt ned på bladene og er årsak til det hvite på bladene, sier et sagn.

IMG_9613Mariatistelen inneholder mange virkestoffer som går under betegnelsen flavonoider. Mest av disse finnes i frøene, men også noe i bladene.

Silymarin er et av disse virkestoffene som har mange gode effekter på leveren. Mariatistelen virker styrkende på leveren, gallen og magen, i tillegg er den blodrensende.

Mennesker med fettlever, skrumplever eller betennelse i galleblæren har veldig god nytte av mariatistel. For alle som ikke sliter med disse symptomene er mariatistel en god forebygger.

Det er det godt for leveren med en grovrengjøring i ny og ne…

 

 

Laks med Coleslaw og guacamole

IMG_96094 porsjoner

Laks

4 laksefileter eller ørretfileter
2ss klarna smør eller cocosa
salt og pepper.

Krydre med salt og pepper og sett til side mens du lager coleslaw og guacamole.

 

ColeslawIMG_9607

1 liten hodekål (eller 1/2 stor)
1-2 gulrot
1 charlottenløk

Finsnitt alle grønnsakene og bland.

Saus:
2 ss honning
4 ss eplesidereddik eller kombucha
4 ss balsamicaeddik
4 ss olivenolje
1/2 ts dijonsennep
1 fedd hvitløk
1 stk 2-3 cm ingefær

Rasp hvitløken og ingefæren og bland sammen alle ingrediensene.
Bland sammen med grønnsakene.

Stek laksefiletene på svak varme, i klarne smør eller cocosa, mens du lager guacamole.

Guacamole                                                                              IMG_9612

2 modne avokadoer
1 tomat
1 ss saft av sitron
1 fedd hvitløk
1 cm chili
litt salt og pepper

Bland alt sammen, unntatt salt og pepper,
i en kjøkkenmaskin eller bruk stavmikser.
Smak til med salt og pepper til slutt.

Nyt maten!

 

 

  • « Go to Previous Page
  • Gå til side 1
  • Interim pages omitted …
  • Gå til side 3
  • Gå til side 4
  • Gå til side 5

Copyright © 2022 · God helse – Helt naturlig v/Inger Marie Krystad Skåle · Personvern · Betingelser · Webdesign: Hjerte for design.